Dana 08.09.2022. uspješno je provedena akcija „Jedan dan za čistu Neretvu“ u sklopu projekta „Green Kayak“, a koju je organizirao Hrvatski kajakaški savez u suradnji sa VK „Neretvanski gusar“. U akciji je sudjelovalo 50 djece – volontera, djelatnici Hrvatskog kajakaškog saveza i uprava VK „Neretvanski gusar“. Na potezu od prostorija kluba VK „Neretvanski gusar“ do Kule Norinske, na vodenoj površini i uz obalu Neretve prikupljeno je preko 30 velikih vreća smeća i dijelova krupnog otpada. Nakon odrađene akcije organizirano je druženje u VK „Neretvanski gusar“ gdje su se volonteri družili uz prigodni domjenak i radionice.

Projek „Green Kayak“ financira se iz Erasmus+ programa Europske unije, a Hrvatski kajakaški savez u projektu sudjeluje kao partner, zajedno s Bugarskom, Srbijom i Sjevernom Makedonijom kao nosiocem projekta.

Glavni ciljevi projekta su promocija sportskih aktivnosti na vodi na lokalnoj razini, s naglaskom na sigurnost sudionika te kroz sport promicati nužnost potrebe očuvanja okoliša  i borbu protiv zagađenja i klimatskih promjena. Kroz projekt će se u svakoj partnerskoj državi prikupiti informacije o pogodnim lokacijama za bavljenje kajakaštvom i provesti akcije čišćenja obala rijeka, a finalna akcija projekta će biti održana sljedeće godine u Strugi na Ohridskom jezeru. Više o rezultatima projekta na linku.