S velikom tugom vas obavještavamo da nas je u 79. godini nakon kraće i teške bolesti napustio naš dragi Marko Ćurković, predsjednik Hrvatskog kajakaškog saveza.

Rođen je 5. ožujka 1946. u selu Kazagincu, općina Tomislavgrad. Prva četiri razreda osnovne škole završio je u Kazagincu, peti razred u Aržanu, nakon kojeg se kao i brojne obitelji preselio u Slavonski Brod gdje završava osmogodišnju školu i gimnaziju. 1965. godine upisuje Ekonomski fakultet koji završava 1970. Po odsluženju vojnog roka vraća se u Zagreb 4. siječnja 1972. i zapošljava u tvornici keksa, čokolade i bombona Josip Kraš, gdje nakon pripravničkog staža obavlja poslove šefa skladišnog poslovanja. Sredinom 1976. odlazi iz Kraša i zapošljava se u projektnoj firmi Croatiaplan, gdje osniva ekonomsku grupu i proširuje poslovanje na consulting, istraživanje tržišta i izradu investicijskih elaborata pa se mala tvrtka od 25 zaposlenih povećava na 75 zaposlenika.

Kada se 1985. godine počelo razmišljati o uvođenju slobodnih gospodarskih zona, prepoznao je mogućnosti ovog načina poslovanja te se uključio u taj projekt, pratio donošenje zakona o slobodnim zonama i izučavao institut slobodnih zona kroz iskustva postojećih zona u svijetu i objavljenu literaturu o tome. Ubrzo se specijalizirao u ovom području te je sa svojim timom izradio 10 studija o ekonomskoj opravdanosti osnivanja slobodnih zona za 10 mjesta u bivšoj državi. Na osnovi studija koje je izradio i kojim je dokazao opravdanost osnivanja slobodne zone u Zagrebu, osnovana je 1989. godine Slobodna zona Zagreb koja je uspješno poslovala do ulaska u Europsku uniju. Slijedom toga 1992. ponuđeno mu je od strane Robnih terminala Zagreb, vlasnika i osnivača Slobodne zone Zagreb mjesto direktora slobodne zone te je na toj dužnosti bio do 2007. godine. Svoju aktivnost proširio je članstvom u Udruzi Hrvatske slobodne zone gdje je davao značajan razvoj razvoju tog instituta, a u međunarodnim aktivnostima na ovom području dao je doprinos kao član Svjetske udruge slobodnih zona (WEPZA), organizacije u kojoj je u mandatnom razdoblju 2000-2002 obnašao i dužnost člana Vijeća.

Volio je Lijepu našu i vodio život kao uzoran pripadnik Katoličke crkve kojoj je aktivno doprinosio i kao član udruge Hrvatskih katoličkih gospodarstvenika u kojoj je bio i predsjednik Nadzornog odbora. Odgojen u hrvatskoj i katoličkoj obitelji 1990. s veseljem i uvjerenjem u ostvarenje stoljetnog hrvatskog sna, stvaranja samostalne i nezavisne Hrvatske države, učlanjuje se u Hrvatsku demokratsku zajednicu čiji je član bio sve dok ga bolest nije odvojila od nas. Doprinos radu Hrvatske demokratske zajednice dao je radom u Temeljnom ogranku Petar Zrinski, čiji je jedno vrijeme bio i predsjednik, te u područnim odborima Črnomerec i Donji grad. Na početku rada sudjelovao je u dežurstvima, ophodnji i radu na formiranju odreda civilne zaštite, organiziranja stručnih predavanja i tribina do pripreme i organiziranja izbora.

Bio je svestran i uz radne zadatke koje je obavljao, isticao se aktivnostima i na drugim područjima. Gajio je ljubav prema sportu, aktivno igrao tenis, a 2000. godine izabran je na mjesto predsjednika Hrvatskog kajakaškog saveza te je na toj dužnosti bio do danas, uz prekid u periodu od 2007. godine kada je odlučio prihvatiti ponuđeno mjesto Pomoćnika Glavnog tajnika Hrvatskog olimpijskog odbora za nacionalne sportske saveze i na tom je radnom mjestu nakon ispunjenja uvjeta umirovljen 2012. godine. U našoj krovnoj sportskoj organizaciji bio je i član Vijeća u mandatnom razdoblju 2000-2004. U više mandata je bio i predsjednik i član Nadzornog odbora Kajakaškog saveza Zagreba.

U Hrvatskoj zajednici tehničke kulture obnašao je dužnost predsjednika i člana Nadzornog odbora.

Blag kao čovjek bio je omiljen u svim sredinama gdje se pojavio, poznavali su ga i cijenili kako u Hrvatskoj tako i diljem Europe i svijeta u kajakaškom svijetu gdje je sudjelovao kao predstavnik u Skupštini Međunarodne i Europske kajakaške asocijacije.

Hrvatski sport izgubio je velikog entuzijastu, prijatelja koji je dao nemjerljiv doprinos razvoju kajakaškog sporta i ostat će u našim srcima kao veliki čovjek i dragi prijatelj.

Neka mu je vječna slava i hvala.